Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2010 13:53 - Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев: Кристалина Георгиева направи подарък на всички българи с блестящото си представяне (vsekiden.com)
Автор: andreykovatchev Категория: Политика   
Прочетен: 1070 Коментари: 0 Гласове:
1



Мария Филева

Г-н Ковачев, каква е вашата оценка за представянето на Кристалина Георгиева по време на изслушването й в ЕП?

Каква може да е моята оценка?! Изключително положителна за представянето на г-жа Георгиева! Тя направи подарък днес не само на своята майка, която има рожден ден, но и на всички българи със своето блестящо представяне. И като казвам "блестящо", това не е само моето мнение, но и мнението на моите колеги евродепутати от различните политически партии в ЕП, както социалисти, така и либерали, и зелени. Според тях г-жа Георгиева направи едно от най-добрите представяния на кандидат-еврокомисар, ако не и най-доброто.

От какво вие бяхте най-впечатлен?

От това как тя успя да води дебата, да излъчва положителна енергия, положителен сигнал към евродепутатите. Хем компетентно да отговаря, от една страна, и от друга - откровено в области, където поради краткото време, за което трябваше да се подготвя, няма детайлни познания. Тя съвсем чистосърдечно каза, че ще се опита в скоро време да събере най-много информация и да информира Комисията по развитие за това, което имаха като въпроси. Направи добро впечатление и когато след това каза, че си е водила бележки за всички въпроси, на които в момента тя самата няма отговор и в скоро време ще даде отговори. Така че откритост, компетентност и персонално качество да може да води аудиторията.

При това изслушването не беше проформа, а протече много сериозно.

Разбира се, разбира се. Мина се почти по целия глобус - Газа, Конго, Индонезия, Хаити - като основна тема, изключително актуална за отговора на ЕК за трагедията там - какво трябва да бъде направено, за да може помощта да бъде по-ефективна и да стига по-бързо до страните и хората, които имат нужда от хуманитарната помощ на ЕС. С г-жа Георгиева България получава един посланик в света, с чието име ще се свързва една много благородна и хуманна кауза, защото г-жа Георгиева ще бъде лицето на ЕС, което протяга ръце за помощ към хора, изпаднали в беда независимо дали в резултат на природно бедствие или от човешка ръка.

Г-н Ковачев, вие имахте ли притеснение преди това изслушване, че към г-жа Георгиева може да има някакво настроение, насложено от изслушването на първия български кандидат за еврокомисар Румяна Желева?

Не, аз нямах такова притеснение. Никога не съм имал притеснение, че името на България по някакъв начин е било въвлечено в, да кажем, скандал или че това, което се случи с г-жа Желева по някакъв начин да бъде пренесено върху България. Оценява се компетентността на самите кандидати. Нямаше никаква причина, по която Кристалина Георгиева да бъде поставена в деликатна ситуация - нито за конфликт на интереси, нито по някакъв друг повод. Въпреки че в медиите се появиха, знам, преди няколко дни такива предположения - че може да съществува такава теоретична възможност. Тази сутрин коментирах, че не вижда на каква основа биха били тези нападки, просто такава основа няма, и се видя, че никой не се и опита да пробуди такава неприятна ситуация.

Не беше ли редно именно Кристалина Георгиева да бъде първата и единствена българска номинация?

Не бих искал да коментирам, защото ситуацията и хората са съвсем са различни. Обстановката, която беше създадена на първото изслушване, беше съвсем различна от тази, която видяхме днес. Аз не искам да повтарям, имах достатъчно възможност да го коментирам - за атмосферата, която съществуваше, враждебната обстановка, която беше създадена тогава към личността на г-жа Румяна Желева. Не искам да правя този паралел.

Димитър Стоянов от "Атака" каза пред "Всеки ден", че Кристалина Георгиева е "прекарала голяма част от времето си със служители от различните генерални дирекции на ЕК и е обсъждала най-различни въпроси, които са й били задавани". Не можеше ли и с г-жа Желева да бъде направено същото, за да може да се пребори критичното настроение?

Аз не съм бил участник в подготовката на г-жа Желева за изслушванията, нито пък съм бил пряк участник в подготовката на г-жа Георгиева, но мисля, че и двете кандидатури бяха подготвени от Генерална дирекция "Хуманитарна помощ", също така и от щабовете и кабинетите, избрани да бъдат към съответните кандидатури. Не може да се каже, че г-жа Желева не е била подготвена. Поради това, че не съм бил пряк участник, не мога да коментирам.

Вземам повод от думите на колегата ви Метин Казак, който заяви пред "Всеки ден", че Кристалина Георгиева е един от най-силно представилите се кандидат-еврокомисари, а британският социалист евродепутат Майкъл Кашман дори предложи да се премине към незабавното й одобрение, впечатлен от нейните познания, интелект и опит. Вие как ще сравните изслушването на Кристалина Георгиева с това на другите кандидат-еврокомисари, къде бихте я поставили в тази своеобразна класация? Каква оценка по шестобалната система ще й дадете?

Аз се присъединявам към моите колеги г-н Казак и г-н Кашман, представители на различни политически формации. Представянето на г-жа Кристалина Георгиева беше блестящо и по общо мнение на всички колеги в залата, то беше едно от най-добрите представяния на кандидат за еврокомисар. Като преобладава мнението, което казва - най-доброто. Разбира се, в пъти по-добро от това на г-жа Аштън например.

Баронесата трудно може да си намери конкуренция...

Така че ние можем само да бъдем удовлетворени и горди от това представяне. България излиза по-силна от тази ситуация. Разбира се, че беше изключително неприятна - около оттеглянето на г-жа Желева по този начин, но важното е за България да бъде намерен най-добрият вариант за излизане от тази ситуация и България да излезе по-силна от неприятната случка. Това се случи днес. Аз съм изключително удовлетворен и благодаря на г-жа Кристалина Георгиева за нейната компетентност и за нейното блестящо представяне.

Тази вечер ще празнувате ли? Как ?

Да. Надявам се след малко да се съберем с моите колеги - другите евродепутати от ГЕРБ, ще имаме повод да празнуваме.

сряда, 3 февруари 2010



Тагове:   Направи,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andreykovatchev
Категория: Политика
Прочетен: 146755
Постинги: 26
Коментари: 168
Гласове: 46
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930