Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2010 13:52 - Андрей Ковачев: Македония трябва да загърби езика на омразата
Автор: andreykovatchev Категория: Политика   
Прочетен: 972 Коментари: 0 Гласове:
1



20 декември 2009 / 14:06 | Мнение | Радио "Фокус"- Бургас

Кои са по-важните решения за България, взети в Европарламента и кои са акцентите в бъдещата работа на българските евродепутати през следващата година разговаряме с евродепутата д-р Андрей Ковачев, по време на посещението му днес в Бургас

Фокус:Д-р Анрей Ковачев пожелахте днес да се срещнете с бургаските журналисти , защо?
Андрей Ковачев: Поканих бургаските журналисти , а следобед ще имам среща с бургаската общественост за да се запознаят с дейността на моя офис в Бургас. В този мандат на Европейския парламент се оказа, че аз съм единствения евродепутат, който има връзка с Бургас от евродепутатите. Искам обществеността в Бургас да е наясно, че има човек който може да бъде връзката между тях и Европейския парламент. Ние през цялото време говорим как да направим европейските политики по-близки до гражданите, за да могат те да се възползват от всички възможности на съюза. Бургаските граждани и гражданите от региона са с еднакви права както и всички останали от Европейския съюз. Те трябва да познават тези права, разбира се трябва да познават и задълженията си, защото и правата и задълженията вървят ръка за ръка. Това е наше задължение на всички евродепутати да бъдем по-близко до гражданите. Това е и част от моите задължения да съм тук, да съм близко до бургаските граждани чрез европейския информационен офис в Бургас, който е отворен за всички граждани.
Фокус: Какви бяха по- важните акценти във вашата дейност като евродепутат до сега?
Андрей Ковачев: Аз започнах своя мандат в края на август след като Румяна Желева бе избрана за министър на външните работи. През тези няколко месеца се занимавахме предимно с последни уточнения преди влизането в сила на Лисабонския договор с институционалните въпроси като въвеждането на т. нар. Европейска дипломатическа служба, с прогреса на страните кандидатки за членство в ЕС като Македония , Турция, Хърватска и другите страни от Западните Балкани, Сърбия,. Заедно с мои други колеги от комисията по външна политика защитих българските национални интереси в преговорния процес с тези страни - кандидати. По моя инициатива беше включен текст в доклада за Македония, който казва ,че Македония трябва да се откаже от говора на омразата, трябва да преработи своите учебници в които са записани неистини или изопачаване на историята. Не може да се провокират страните, които са около Македония с заемки или фалшификация на тяхната история.Призоваваме Македония да започне общо честване на нашата обща история, защото само по този начин ние може да възстановим доверието и по този начин Македония може да стане част от Европейския съюз. Относно Турция ние имаме с нея неразрешени проблеми .Компенсацията на тракийските бежанци по стария Ангорски договор не е факт. В предишния мандат Европейския парламент призова Турция да свърши това . Те до сега не са го направили.. В комисията по външна политика отново поставих този въпрос . Този въпрос продължава да е на дневен ред и ние ще настояваме пред Турция ангажиментите им да бъдат спазени.
Фокус:Къде ще насочите усилията си през следващата година от мандата си ?
Андрей Ковачев: Лисабонският договор вече е в сила. Сега трябва да се напълни със съдържание и да започни да работи. Страните членки трябва да поемат своите отговорности, защото те ще имат по този договор повече права, а Националните парламенти ще имат правото да се изказват на принципа на субсидираноста. Това означава, че когато някое управленско решение може да бъде взето по-ефективно на национално ниво, то трябва да бъде взето на национално ниво и не може ЕС да се бърка в тази политика . За нас, за Бългаия най важното е наистина да използваме солидарните инструменти на ЕС - структурните фондове. Да има прозрачно усвояване на тези фондове, прозрачни процеси от самото кандидатставане до контрола процеса да е проследим, за да може нашите партньори да възстановят своето доверие към нас, което през последните години бе доста накърнено.
Фокус:Какво е вашето впечатление, работят ли единно българските евродепутати за интересите на старата ?
Андрей Ковачев: От този мандат на Европейския парламент ние по инициатива на всички евродепутати решихме веднъж месечно да се срещаме. Примерно по време на сесията в Страсбург, където на срещите присъства поне по поне по един евродепутат от политическа партия. Правим така наречения български прочит на това което се приема в пленарна зала. Говорим и по общи чествания, които организираме като например заедно ще честваме 3-ти март догодина .Обсъждаме всичко, което е свързано със Страната ни или бихме искали да има обща българска инициатива. Правим го правим заедно, което е много добро и така би трябвало да бъде. Не може по националните каузи за България да имаме различия между социалистическата група либералната или на народната партия.
Фокус: Как определяте поста, който предстои да заеме Румяна Желева като еврокомисар?
Андрей Ковачев: Бъдещият български еврокомисар Румяна Желева има един много добър и престижен ресор, който тя съм убеден по време на изслушването ще защити по един достоен начин. За това на 26-ти януари, когато е гласуването в пленарна зала смятам, че така представената комисия на г-н Борозу ще бъде одобрена и г-жа Желева ще започне своята работа.
Катя НИКОЛОВА



Тагове:   македония,   омразата,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andreykovatchev
Категория: Политика
Прочетен: 145845
Постинги: 26
Коментари: 168
Гласове: 46
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031