Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2010 13:51 - Как България ще върне доверието на ЕС – интервю с д-р Андрей Ковачев, председател на българската делегация от ЕНП в Европарламента
Автор: andreykovatchev Категория: Политика   
Прочетен: 1090 Коментари: 0 Гласове:
1



Да се върне доверието на Европа в България е първият основен приоритет на управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ. Как ще стане това и има ли вече резултати след първата сесия на новия Европарламент, проведена в Страсбург от 14 до 17 септември? Тези и други актуални въпроси коментира в интервю на Татяна Обретенова специално за Радио България д-р Андрей Ковачев. Той е председател на българската делегация в най-голямата група в ЕП - Европейската народна партия /ЕНП/ и е евродепутат от ГЕРБ. Д-р Ковачев е с дългогодишен опит в международната търговия. В ЕП той работи в комисиите по външни работи, отбрана и регионално развитие, участва и в състава на делегацията на ЕП за връзки със САЩ.
„И преди изборите обещахме на избирателите си, че ще възстановим доверието на европартньорите ни в България и българските институции - припомни д-р Андрей Ковачев. - Но и доверието на българските граждани в нашите институции, защото това е именно големият въпрос. Тук в страната ние имаме много по-голямо доверие в европейските, отколкото в нашите институции. В ЕС трябва да се убедят, че имаме политическата воля и смелост да направим наистина промените така, че да гарантираме солидарността, идваща от ЕС в България, да стигне до хората, на които е нужна. През последните седмици се водят интензивни разговори с всички евроинституции, с ЕК, с ЕП. Има огромно доверие към нас, но то е все още на кредит. Защото правителството е по-малко от два месеца на власт. От нас се очакват действия - да се гарантира прозрачност, това, че няма да се злоупотреби с нито едно евро от ЕС и то ще стигне до бенефициентите си тук. Това бе много ясно заявено и в срещите на премиера Бойко Борисов с европартньорите, с г-н Барозу. Но сега трябва да си свършим тук нашата работа, да възстановим справедливостта, която очакват и българите. Т.е., злоупотребилите да получат възмездие."

В интервю за български ежедневник премиерът Бойко Борисов казва, че ако сега не възстановим доверието на ЕС в България, няма кой после да го направи. Как помагате чрез евроинституциите това да стане факт?

„С откритост - категоричен е Ковачев. - Ние сме за открито управление и открит диалог с партньорите. Тоест, не сме в позиция на отбрана или на криене на някакъв факт, на нещо, което би ни изложило пред чужденците. А те не са ни чужди, партньори са ни от нашето европейско семейство. Откак съм евродепутат, в Брюксел или Страсбург ежедневно се срещам с много колеги и от групата на ЕНП, и от другите политически групи. Открито поставям проблемите, но и заявавам, че имаме политическата воля и смелост те да се решават. Досега много хора и правителства само обещаваха. И е прав г-н Борисов, като казва, че сега ние трябва да възстановим доверието в България. Писани са много стратегии и екшън-планове, много хартия е била похабена по-рано с голи обещания как ще преборим корупцията и организираната престъпност. Сега някои неща трябва да бъдат прекъснати, някои икономически групировки трябва да ги заболи, че вече няма да имат директен достъп до апетитни обществени поръчки. Те ще са вече с прозрачен конкурс, без съмнения за злоупотреби, каквито са ставали. Ще дам само един пример с прословутата група Николов-Стойков, сочена в докладите на ОЛАФ за измами с европари у нас. По този казус за тях в България няма присъда, а в Германия за партньорите им има. Като поисках да разбера защо така се случва у нас, в прокуратурата ми отвърнаха: „Поради простия факт, че това, което те са извършвали в България, не се счита за документна измама у нас, докато в Германия същото се счита за такава." Т.е., трябва да бъде изменен Наказателно-процесуаленият кодекс така, че тези злоупотреби да могат да бъдат санкционирани еднакво и от българските съдилища."

Какво предстои в ЕП, ще се гледат ли жизненоважни и за България теми?

„Както и в българския парламент, така и в европейския, сме в началото на парламентарния сезон - посочи Ковачев. - Сега в ЕП се оформя визията за следващия мандат. Много съм удовлетворен от гласуването на последната сесия за това г-н Барозу да получи втори мандат като председател на ЕК. В момент на финансова криза Европа има нужда от визия и лидери, които знаят накъде ще върви проектът ЕС като политическа, но и икономическа интеграция. Известно е, че в ЕП има и евроскептици и те не искат да продължи политическата интеграция на ЕС. Много се надявам на 2 октомври 2009 г. Ирландия да гласува „за" Лисабонския договор на своя референдум. Както каза г-н Барозу, сега в ЕС има не само финансова криза, но и на ценности като солидарност и свобода - основа на проекта ЕС. В програмата си той заяви убедено, че евросолидарността остава основа както на оперативните програми на ЕС, така и на страните с проблеми с бюджетния си дефицит и затова и с усвояването на средствата по тези програми. Това е много важно за България. И значи, че големите държави - нетни платци в евробюджета като Франция, Германия, ще продължат да бъдат солидарни със страните с по-нисък БВП, каквато е България. А политики като кохезионната ще помогнат на тези държави да стигнат средните за ЕС нива на живот. Ние пък ще гарантираме, че парите, дадени ни солидарно от данъкоплатците на Европа, ще отидат за проектите, за които са предназначени в селското стопанство, регионалното развитие, екологията, инфраструктурата и т.н."

Има ли консенсус между българските евродепутати по важните за България теми ?

„Да, водим постоянен диалог - категоричен е г-н Ковачев. - Лично аз съм се срещал с всички колеги. Разбрали сме се, че по въпроси от национален интерес не може да има леви, десни, центристи в ЕП, а само българи. Надявам се, че няма да имаме разминавания, когато става дума за българския интерес. А той е да сме равнопоставени напълно, българските граждани да усетят ползите от членството на България в Евросъюза и да стигнем в икономически, социален, а и в политически аспект средните равнища на развитие на страните в него."

ЮНЕСКО за първи път ще има жена за генерален директор и това е българката Ирина Бокова. Вашата оценка за значението на избора й за България?

„Поздравявам г-жа Бокова. Това е голяма чест за страната, голямо признание, че българин застава начело на тази престижна световна организация. Надявам се, че след този избор името на България ще се споменава много по-често в световните медии и въобще в световната политика. Това е положителен сигнал за България."



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andreykovatchev
Категория: Политика
Прочетен: 145792
Постинги: 26
Коментари: 168
Гласове: 46
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031