Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2010 13:19 - Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП-ГЕРБ: Брюксел закъсня с банковия надзор
Автор: andreykovatchev Категория: Политика   
Прочетен: 2427 Коментари: 0 Гласове:
0



Общата европейска валута е проект, чиито провал не бива да се допуска

 Аз съм убеден, че тази политическа воля и действия, които се извършват, ще бъдат оценени положително в следващия доклад за страната, който очакваме през лятото. Брюксел очаква също, че съдебната система е гарантирано независима и ще се произнесе справедливо

 

- Смятате ли като член на външната комисия в Европейския парламент, че новата дипломатическа служба ще бъде достатъчно отворена за кандидати от новоприетите страни?

 

- Създаването на новата дипломатическа служба е свързанo с много емоции. Има няколко варианта за нея. Европейския съвет предложи службата да бъде отдалечена от Комисията и един вид да бъде под контрол на страните членки, което за парламента е неприемливо. Той иска тази служба да бъде наистина европейска, а не на страните членки, и да защитава интересите на целия ЕС. В момента се водят преговори за модификация на предложението на г-жа Аштън и на съвета от края на март, в което да е гарантирано, че лоялността на служителите е към ЕС, а не към конкретно министерство на външните работи на конкретна страна членка. Що се отнася до българското участие в тази служба, ние не сме доволни от това, коетовиждаме, както от малкия брой на българите в Генерална дирекция “ Външни отношения” на Комисията, която ще се влее в новата дипломатическа служба, така и в секретариата на Съвета. Очакваме адекватен географски баланс спрямо броя на служителите от страните членки. За това аз и моите колеги от новите страни настояваме, и г-жа Аштън разбра.

 

- Г-н Ковачев, какви позиции по Стратегия 2020 защитава българската делегация в ЕНП?

 

- Един от важните аспекти в Стратегия 2020 е насърчаването на познанието, образованието, иновациите и цифровото общество, т.нар. “Дигитална програма”. Новите страни членки, и особено България, настояват махалото да не се отмести само в посока иновации и дигитално общество, а в класическата кохезионна политика да остане на заден план и националните правителства само да се занимават с пътната инфраструктура. Кохезионната политика трябва да продължава да бъде приоритет на ЕС. Новите страни членки имат още много да наваксват. Ние не можем да говорим за иновации и цифрово общество, ако нямаме пътища. Няма как да стигнем до съответното населено място, за да инсталираме иновационна техника. Смятам, че ще се намери компромис.

От друга страна за нас е важно да продължаваме по пътя на иновациите и на обучението през целия живот. Двата приоритета трябва да вървят ръка за ръка, защото разбирането на кохезионната политика е това – регионите на Европа да бъдат съпоставими,стандартът на живот на хората от регион Валенсия в Испания да бъде съпоставим с този на хората от регион Бургас.

 

- По какви въпроси заседавахте на срещата на групата на ЕНП?

 

- Фокусът на дебатите се измества от Стратегия 2020 към това, което се случва сега в Европа.

В някои от страните членки има финансова и бюджетна криза. Освен Гърция, застрашени са също Испания, Италия, Португалия, Ирландия. Идеята за по-строги правила и контрол на изразходването на еврофондове е абсолютно задължителна. Общата европейска валута е проект и не трябва да се допусне неговия провал. Тази солидарност не е безгранична. Имам предвид, че страните, които получават подкрепата, трябва да затегнат и коланите. Същевременно обаче, трябва да има ръст на БВП, за да имат възможност да върнат взетите пари.

 

- Какви са оценките за спешни мерки срещу дестабилизацията на еврозоната?

 

- Не мога да скрия, че решението, което взеха финансовите министри, не се приема еднозначно от всички страни членки. Особено нетните платци като Германия биха искали да има по-задълбочен дебат, а не само в неделя следобед да се взема такова решение и то под изключителен натиск. В Европа някои държави просто живеят над своите възможности. Ето един пример – разходите на Германия, която е една от най-стабилните икономики в ЕС, ако не и най-стабилната, която е моторът на еврото, са 325 млрд. евро, а постъпленията са 239 млрд. евро. Значи самата Германия живее над своите възможности. Другото, което дискутирахме, са трите процента бюджетен дифицит. Много е хубаво да заложиш 3% в Пакта за стабилност като бюджетна граница, но въпросът е как го контролираш и какви мерки приемаш, когато той не се спазва. За това е и сегашната дискусия за въвеждането на европейски банков надзор, който според много от моите колеги, е много закъснял, както и ефективният контрол над рейтинговите агенции. Също така има критики към испанското председателство, че четири месеца и половина не беше направено нищо в тази посока.

 

-      Как Брюксел гледат на България, дава ли страната вече сигнали за политическа воля за борба с корупцията?

 

- В европейските институции гледат много положително на всички усилия, които полага българското правителство за борба с корупцията, за борба със злоупотребите със структурните фондове. За пръв път се вижда, че има истинска политическа воля, а не само декларирана в някои документи, защото за голямо съжаление поне през последните 10 години като впечатление в европейските ни партньори оставаше, че се пишат стратегии, концепции, планове, но те не се изпълняват. Сега правителството за пръв път залага много повече не на говоренето, а на действието.

Автор: Мария КОЛЕВА

в.Политика




Тагове:   Брюксел,   надзор,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andreykovatchev
Категория: Политика
Прочетен: 145804
Постинги: 26
Коментари: 168
Гласове: 46
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031