Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2010 13:15 - 60 години след Декларацията на Шуман - жива ли е още европейската мечта
Автор: andreykovatchev Категория: Политика   
Прочетен: 1279 Коментари: 0 Гласове:
0



Ваши Превъзходителства, Уважаеми членове на парламента, членове на „Съюза на европейските федералисти", членове на Европейското движение, дами и господа,

Преди 60 години двама визионери, Робърт Шуман и Жан Моне предложиха нов модел за Европейското бъдеще - този на споделената солидарност, справедливост, свобода и сигурност в един общ Европейски дом - Общност, Съюз или Федерация на суверенни държави които доброволно отдават част от своите компетенции на общия Европейски конструкт , който по този начин сам получава силен глас в света.

Много се реализира през тези 60 години; 60 години, които станаха свидетели на раждането на Европейската общност, по-късно на Европейския Съюз, края на комунизма и прехода към демокрация, членството в ЕС и в НАТО на страни от бившия съветски блок, включително и България. Лисабонския договор ни доближи още повече до целите на Шуман и Моне, но има и много още което предстои. Както предрече Роберт Шуман целта е пътят и пред Европейските нации предстои един много предизвикателен път, по който може да има и връщане назад, но и решителни стъпки напред. Лисабонският договор не е краят на Европейското обединение, той не представлява Стълбовете на Херкулес след които няма нищо.  

Общия пазар все още не е завършен - по отношение на енергетиката, сектора на услугите и други. Нещо повече, една от четирите най-важни Европейски свободи - свободното движение на хора - не е изцяло постигната тъй като все още съществуват бариери за българите в упражнението на правата им като Европейски граждани. Трябва да се продължи с кохезионната политика, за да се осигури солидарност и сплотеност между всички различни региони и градове в Европа, от Бургас до Белфаст, от Валенсия до Вилниус.

Българската връзка с Шуман и Моне

Като българи, които са живяли под Комунистическия режим, ние се чувствахме почти половин век отделени от Европа. И все пак през тези години преследвани българи в изгнание са участвали активно в процеса на европейската интеграция, искам да припомня българското присъствие на Конгреса в Хага през 1948 година, по време на който се създава Съвета на Европа, индиректно Колежа на Европа и 3 години по-късно се е стигнало до подписването на договора за Европейско Обединение за Въглища и Стомана. Европейското движение присъства с решаваща роля, каквато все още притежава, за бъдещата Европейска интеграция, поставяйки гражданите в центъра на Европа.

Бих искал да цитирам Президентът на Европейския Парламент г-н Йержи Бузек, който в своя реч миналата седмица ни провокира да си представим един алтернативен сценарии при който Желязната завеса не е съществувала. При такъв сценарии държавите от Източна Европа биха били основатели или най-малкото биха се присъединили към изграждащите се Европейски структури още в самото начало. Не трябва да забравяме, че България и останалата част от Източна Европа са част от Европейската визия на Жан Моне и Роберт Шуман. Оставените празни столови в Съвета на Европа резервирани за поробените от комунизма народи е доказателство за това. Тогава към тези народи Чърчил се обръща по следния начин: това са народи „лишени  от нормалните демократични свободи, но които със сигурност ще си ги възвърнат  с времето".

Много често тези дни политиците казват ако нямаше 9 май 1945 то нямаше да има и 9 май 1950 година.  Това може и да е вярно факто логически, но аз отказвам да вярвам, че човек се учи на добро само след голямо зло. Аз отказвам да превъзнасям и да вдигам в култ войната, който и да е било война, още по малко да наричам най-ужасната война Втората световна война, че била най-великата война в историята на човечеството. Войната не е велика. Войната е ужасна за всички участващи страни. Вчера видяхме парада в Москва, празнувахме победата на кафявата чума. Победи се празнуват от победителите след всяка война в човешката история. Дали обаче ако я нямаше тази война нямаше да има Европейска интеграция?  Въпросът е отворен.

Сега България и останалата част от Европа са обединени след дълъг  и труден път, но този път продължава и един ден когато ще се празнува стотната година от Декларацията на Шуман надявам се нашите деца ще могат да заявят с убеждение, че живеят в Европа, за която мечтаеха и мечтаят както бащите основатели така и голяма част от сега живеещите европейци.

Обща Европейска идентичност

Всички Европейски граждани делят една обща история, култура и ценности - една споделена Европейска идентичност би било естествено следствие. Има много инициативи, които ни помагат за тази цел: Европейската Столица на Културата, която всяка година изтъква богатото наследство на нашия континент; програмата Еразмус, която позволява на милиони млади Европейци да учат в университети  навсякъде из континента. Факт е, че повечето гражданите се идентифицират със собствената си страна отколкото с ЕС. Разбира се националната държава ще остане и принципите на субсидиарност и пропорционалност ще я пазят. Ние като европейски федералисти апелираме обаче за по-добро разбиране на Европейския Съюз от по-ранна възраст ще помогне за подкрепата  за идеалите на Европейската солидарност и сътрудничество.

Европейско образование

Следователно образованието по историята, функцията и ролята на ЕС трябва да започне в нашите училища, не в специализирани курсове в университетите. Трябва да обнадеждаваме всички политици от стрните-членки, от нашите правителства и местни образователни власти да се отворят и да бъдат по откровени и честни относно предимствата на членството в ЕС и добрите перспективи които това членство дава на нас, но и на всички други страни - членки.

Наясно съм с работата, която някои НПО в България правят по това отношение. Трябва да погледнем и към Франция и Германия, като примери за инициативите по общи учебници. Изцяло подкрепям предложението на Съюза на Европейските Федералисти за проектите за пан-европейски  исторически учебник, които са отворени и към държави извън ЕС.

Помирение

Инициативи като тези биха помогнали да поставят началото на съвместно честване с нашите съседи на общото ни Европейско наследство и история. Шуман и Моне споделяха виждането, че следвоенното  разбирателство и помирение заедно с политически съюз могат да се осъществят само след приктическо взаимодействие, което да създаде силни връзки на икономическо равнище. След като се е постигнало толкова много на икономическо ниво, страните членки и Комисията трябва да направят повече за насърчаването на европейския дух и да окуражават помирението между Европейските региони, където напрежения и неразбирателства по исторически въпроси нарушават добрите междусъседски отношения, както вътре така и извън ЕС.

Европейски политически партии

Създаването на Европейски политически партии беше много важна стъпка напред. Все пак, ние все още гласуваме за нашите национални партии по време на избори за Европейския Парламент. Като позволим на нашите граждани да гласуват за пан-европейска листа, като например за кандидати на ЕНП или ПЕС, ще създадем по-добро познание върху съществуването на Европейски политически партии, така и за демократизацията на техните вътрешни структури. Друго изменение, което бихме искал да видим е директното избиране на Президента на Европейския Съюз, така че да се увеличи демократичната отговорност и представителната природа на тази важна позиция.

Икономическа интеграция

Дами и господа, събитията в Гърция показаха нарастваща нужда от нова форма на Европейско икономическо управление, което да защитава стабилността не Еврото и да намали обсега на рисковани атаки за страни-членки, които са в икономическо затруднение. Европейското икономическо управление се нуждае от реформа. Пакта за стабилност и растеж трябва да бъде подсилен и разширен за да стигне отвъд границите да прост бюджетен контрол и структурни въпроси.  Нужен е и Европейски финансов надзор и контрол върху националните статистики и върху рейтинговите агенции.

Европейските ангажименти на България - ЕС, НАТО и др.

България е пълноправен член на ЕС и  НАТО. Лисабонския договор подсилва Общата външна политика и Политика за сигурност и създава Общата политика за сигурност и отбрана, където България е активна. В този труден момент за финансите и бюджетите на страните членки трябва да се задълбочи сътрудничеството във военната област  така че да се съчетават и обединяват ресурсите за да бъдем по- ефективни. Европейската Агенция по отбрана под ръководството на Върховния представител Аштън е идеалната структура за тази цел.

Заключение

Дами и господа,, преди 60 години, когато войната беше разрушила нашия континент, Роберт Шуман и Жан Моне начертаха план как бойната да стане не само невъзможна между европейските държави, но и немислима от практическа гледна точка.

Днес, Европейския Съюз, заедно празнува, не края на една война, а своето обединение, основано на в солидарността, справедливостта, просперитетът и единството в разнообразието. Но ние не седим на едно място - ние се развиваме и търсим начини да подобрим нашия Съюз и живота на нашите граждани. Това са предизвикателствата, над които си заслужава да работим през идващите десетилетия.

Благодаря за вниманието!



Тагове:   още,   мечта,   Шуман,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andreykovatchev
Категория: Политика
Прочетен: 146651
Постинги: 26
Коментари: 168
Гласове: 46
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930